עמוד הבית

עיונים

עיונים

השקפות

השקפות

התרחשויות

פואמות

לפיד קרמיקה

Placeholderחתימת הציירוֹת בתחתית הכלים של לפיד היא שהניעה את המחקר שלי על לפיד קרמיקה, שהפך לבסוף לספר "לפיד קרמיקה: כלים בכור ההיתוך". זאת הייתה אניגמה שנפתרה באמצעות מפגשים עם אנשי המפעל.שילוב חתימה ידנית וחותמת הוא סמל למתח המרתק ששרר תמיד במחלקת הציירות ובמפעל בכלל בין אמנות לקראפט. אגרטל זה עוצב על ידי אליסבת כהן עבור לפיד ועוטר על ידי אסתר, 1965 לערך.כלים נקיים מדי תמיד נראים בעיני מוזיאליים. לכלוכים המעידים על משטחים שעליהם הונח הכלי ושאריות המדבקה מכבדים את הכלי האיכותי תוצרת כחול-לבן שעמד בגאון מול האורחים או שימש את בני הבית בארוחות היום-יום.עיגולים מושלמים, מצוירים ביד, הם פלא בעיני. שלמות שכזו עולה במוחי כתמונה של ממש שבה אני יושב ליד אחת הציירות וצופה בה. היא מניחה מכחול רווי צבע על צלחת מסתובבת ויוצרת עבורי את גבולות הצלחת שעליה אצייר בעוד רגע ציור נאיבי של ילד שבא לבקר את אבא שלו במפעל.מהי הגלזורה של הכלי אם לא תמצית רעיונותיהם האמנותיים והאנליטיים של גאוני לפיד קרמיקה? מחשבות על פרנצוס, גושן, רייכר, רוזנטל, כהן ועוד עולות בי בכל פעם שאני אוחז בידי כלי של לפיד.יש האומרים חשוֹב על המחר, ואילו אני מתעקש לחשוב על העבר. עבר מפואר, ועמו דור שלם שנקבר.על קברה של סבתי בלומה קלייטמן ז"ל, אימו של אבי שגם הוא אינו עימנו עוד, מונח כבר 42 שנים עציץ של לפיד עם כיתוב לזכרה. לי נתנו במתנה ספל עם שמי ותאריך לידתי ליום הולדתי, ולה נתנו במתנה עציץ ליום מותה.גיליתי שהצפייה באספנים של כלי לפיד מרגיעה ומהנה עבורי כשם שהמתח שבו הם נתונים כשהם מנסים לרכוש כלי במכירה פומבית מרווה את צימאונם. מאז צאת ספרי מצאו אספנים רבים נחמה בפרטים הקשורים להיסטוריה של הכלים, ליוצריהם ולתיארוכם. הדבר משמח אותי מאוד.לפיד קרמיקה, המפעל שטבע על אריזותיו את הביטוי "חוד החנית של תעשיית הקרמיקה הישראלית" היה באמת חוד חנית בכל הקשור ליצירתיות ולידע מתקדם בכימיה, בפיזיקה ובמכניקה. לא בכדי סימל השם "לפיד" דברים רבים כל כך עבור המפעל – אש התנור היוקדת, ההליכה לפני המחנה. למפעל הזה, שכליו נכחו כמעט בכל בית בישראל, הייתה עוצמה אדירה.המפעל היה כור היתוך לדתות, לעמים, לדעות. כור היתוך שיצר משפחות, שהעסיק משפחות ושהעניק בתנאי עבודה קשים מאוד את היכולת לפרנס. לפיד קרמיקה שזור בקורות ישראל מימי המנדט ועד שנות ה-90. הלפיד בער בתוך כולם ובשביל כולם.

קובי קלייטמן – מחבר הספר "לפיד קרמיקה: כלים בכור ההיתוך", 2020, הוצאה עצמית

אודות

טקסטורה – כתב עת מקוון של בית בנימיני המרכז לקרמיקה עכשווית, הוקם במטרה לשמש במה לדיון ער, מעניין, משמעותי ועכשווי על אמנות ועל עיצוב קרמי, תוך התייחסות להיסטוריה המקומית והגלובלית של התרבות החומרית. כמו כן מטרתו לעודד כותבים.ות מקומיים.ות לחקור ולהעמיק בתחום הרחב והמגוון של שדה הקרמיקה והתרבות החומרית ולקדם דיון מקצועי מתוך תרבות של שיח מכבד וקשוב.

בטקסטורה תוכלו למצוא מאגר מתעדכן של כתבות, מאמרים, ראיונות, עיונים, השקפות, התרחשויות הכוללות סקירות וביקורות על שדה הקרמיקה בארץ ובעולם מזוויות התבוננות שונות וכן פואמות חומריות.

כתב העת שואף לפנות לקהל מגוון – הן הקהל המקצועי והן הקהל הרחב – המעוניין להרחיב את הדעת ולהיות שותף לשיח דינמי ומסקרן, העוסק גם בנקודות ההשקה של שדה הקרמיקה עם מדיומים ותחומי ידע מקבילים.

 

חברי מערכת

עורכת – שירה סילברסטון – יוצרת, מלמדת, מנהלת תחום ימי עיון ואירועים מיוחדים בבית בנימיני – המרכז לקרמיקה עכשווית; בוגרת תואר ראשון במדעי החיים מאוניברסיטת תל אביב; בוגרת המחלקה לקרמיקה של המכון לאמנויות, המכללה האקדמית תל חי; לימודי תואר שני בעיצוב תעשייתי במסלול "אודות עיצוב" באקדמיה לאמנות ועיצוב, בצלאל, ירושלים

עורכת פואמות – שלומית באומן – יוצרת וחוקרת עיצוב, קרמיקה ותרבות חומרית. מרצה בכירה במחלקה לעיצוב תעשייתי, HIT – מכון טכנולוגי חולון; האוצרת הראשית של גלריה בית בנימיני – המרכז לקרמיקה עכשווית; בוגרת תואר ראשון בעיצוב קרמי וזכוכית של האקדמיה לאמנות ועיצוב, בצלאל, ירושלים; בוגרת תואר שני במסלול לעיצוב תעשייתי, הפקולטה לאדריכלות, טכניון, חיפה; לימודי דוקטורט במסלול לעיצוב תעשייתי, הפקולטה לאדריכלות, טכניון, חיפה.

רכזת מערכת – אליה לוי יונגר – אומנית, מלמדת, בוגרת המחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית של האקדמיה לאמנות ועיצוב, בצלאל, ירושלים; בעלת תעודת הוראה לאומנות מהאוניברסיטה העברית.

עורכת לשון – אורה דנקנר

אחיה כנה – אומן, בוגר המחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית של האקדמיה לאמנות ועיצוב, בצלאל, ירושלים; חי ויוצר בתל אביב. 

עידן פרידמן – מעצב מוצר, שותף בסטודיו Reddish ואספן של חפצים מקומיים. בוגר המחלקה לעיצוב תעשייתי, HIT – מכון טכנולוגי חולון; חי ויוצר ביפו.

נועה צ'רניחובסקי – אומנית ובעלים של סטודיו קרמיקה בפרישמן, תל אביב. בוגרת המחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית של האקדמיה לאומנות ועיצוב, בצלאל ובוגרת תואר שני במחלקה לקרמיקה וזכוכית ב-Royal College of Art שבלונדון.

אביה חיימי – מעצבת, אמנית, שותפה בסטודיו Cotta לקרמיקה, עיצוב ואוכל. בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי, בצלאל, חיה ויוצרת בתל אביב.